Начало За Бари Кабинети "ИРИС" Ресурси Галерия Контакти
 
Ресурси
 
Статии
Разкази
Музика
Стихове
 
 

Групова психотерапия - има ли тя място вече и у нас?

Преди да говорим за групова психотерапия е нужно да уточним няколко понятия за яснота. Какви лечители са психолозите и разликата, ако има такава, между психиатър, психолог, психоаналитик.

 Защо хората дават пари, често солидни хонорари, виждали сме ги по филмите, за да разказват за своите проблеми. Кога е нужно да се обърнем към някой от всички?

Много често функциите на психолога/психоаналитика не са разбираеми за всички. Защо е нужно на здрав човек, да ги посещава, нали  той и така си е здрав? Е имал душевни проблеми? Нали за това има приятели, заведения, алкохол. Да седнеш и си излееш душата, да ти олекне. Има и услужливи комшийки, готови винаги ще те изслушат (и в последствие да те изклюкарстват, подиграят и разнесат?)

За съжаление, нашето общество още не е привикнало към такива явления като  психоаналитик, психотерапевт или психолог.

Обръщането към тези хора плаши. „Психолог – казват те, да не съм луд?”.

За много хора не е понятна разликата между психолог, психоаналитик, психиатър и психотерапевт.

Психиатрите са лекари с призната специалност психиатрия.

Психиатрията като област от медицината разглежда емоционалните, душевните проблеми, като форма на болест. Много направления в психотерапията са били създадени именно от психиатри.

Едно от тези направления се явява психоанализата, откривател на която е Зигмунд Фройд, а неговите последователи се наричат психоаналитици и това определение се наложи в съвременната практика. Психоаналитиците имат предимство, че бидейки лекари, могат да лекуват, както здрави хора, така и с психични заболявания.

С психотерапия се занимават не само психиатри, но и психолози. Психолозите нямат медицинско образование и работят с психично здрави хора. Те провеждат консултации, занимавайки се с диагностика и психотерапия, използвайки методите на едно или няколко направления.  В случай, че е необходимо медицинско изследване и лечение, те препращат към психиатър.

Има много спорове за образованието на един психолечител но надделява становището, че е най-добре, да е лекар. Лекарят изучава анатомия и физиология на човешкото тяло - тоест нормалните структури и функции на човек. На следващ етап в медицината се изучава патоанатомия и патофизиология, тоест увредите, болестните процеси при човека. В последващ етап се изучава психиатрия. Организмът е едно цяло и при физиологично заболяване се нарушава и психологичното равновесие у човек. Често вродени дефекти и малформации на тялото променят психиката и личностното поведение доживотно. Създават тежки комплекси за малоценност при един често добре развит интелект. Ако такъм човек може да преодолее част от вътрешните си душевни проблеми, страхове и наслойки, той би бил удовлетворен и полезен за себе си и околните.

 

Какво може да предложи психолога/ психоаналитика на нормалния човек с нормални, човешки потребности.


На първо място, Той ще  слуша. Това никак не е малко. Възможността да се говори само по себе си освобождава от много душевни неприятности.
Психоаналитикът ще ви изслуша внимателно, дори по внимателно от приятеля (ката), който, (която) не се сдържа да сподели СВОИТЕ проблеми, да прекъсва с израза:”А ,аз какво да кажа за себе си….ти си лесна(лесен)…и т.н.”.


Пихоналитикът ще Ви слуша внимателно, защото ще дойде момент за  неговото мнение. Той не знае всичко, което знаете Вие за себе си и го криете подсъзнателно или нарочно по ваша преценка, но затова пък той знае как да намира решения и ще Ви предостави това знание на  Вас.   Дори знаейки решението, той няма да Ви го натрапва, той  само ще се постарае да Ви покаже изхода и ще се опита заедно с Вас да намери и други варианти, но най-важното е, решението, което ще бъде взето да бъде Ваше.

Това ще бъде не стандартен „съвет от психолог”, каквото е разпространеното заблуждение, а съвет от специалист, от лечител, загрижен за Вас и безпристрастен защото не  ви е приятел или роднина, нищо не губи ако ви каже истини – само ще ви помогне.


Психоаналитикът не е  всезнаещ и не претендира за тази роля.


Не бива обаче да се недооценяват уменията на психоаналитика. Той дълго е изучавал това, което  е нужно, за да се достигне душевен комфорт и знае как е устроено съзнанието.


Как да се избере психолог/психоаналитик?

Никой не притежава достатъчно знания, та още от пръв поглед да прецени пред добър специалист ли стои, или не. Но има един прост способ, който много рядко дава грешка: между вас трябва да се установи взаимна симпатия.

 


И  така - какво е групова психотерапия?

Груповата терапия е формат. Може да се провежда от различна гледна точка и теория (психоаналитична групова терапия, групи водени от хуманистичното направление, психодрама и пр.)

В нашата практика на този етап практикуваме групи от по 4-6 човека за сеанс от 2-2,1/2 часа. Реалността у нас и предимно в София показва, че хората макар и по-бавно се отпускат вече да говорят за своите проблеми в по-тесен кръг, при гарантирана анонимност-изискването е само едно име за обръщение може и псевдоним.

Работата в група и взаимодействието с другите хора дава възможност за различни начини за лечение на емоционалните рани от миналото  и внасяне на по-голяма осъзнаване на  движещите сили в настоящето.

Общуването с другите не само  предоставя възможност да се огледа отделния член на групата в тях и по-ясно да види " белите петна" в собственото си самопознание, но засилва и енергията на необходимата промяна в живота  - мултиплицира я с броя на всеки един от участниците.   

   Връзките, които в началото на груповия процес са изглеждали несвързани и самотни, в края на групата са здраво преплетена мрежа.

 Световният психоаналитик  К. Юнг, пише, че "нашите добродетели ни правят независими... но в своята непълноценност ние сме свързани с човечеството, както и със света на инстинктите си." 

 Именно нашата човешка несвършеност е условието да се свържем с другите - и чрез това да постигнем психологично равновесие, за нормално съществуване в днешното ежедневие.

  Нашите наблюдения и досегашни сеанси показват, че груповата терапия има място и определено сме постигнали успехи в много насоки, дори извън конкретната тематика с установяване на приятелство и добри отношения и след приключвнето на срещите.

 

Д-р Бормир Фурнаджиев


     
   
Начало | За мен| Кабинети "ИРИС" | Ресурси | Галерия | Контакти Уеб Дизайн и разработка Дизайн Студио 42